Tack för ett aktivt jazzår 2022!

År 2022 förde med sig ett stort antal jazzkonserter till Karlebynejden för flera olika målgrupper och i många olika lokaler! Vi fick höra konserter vid ELive Jazz Lounge som piloterades av ELive Jazz, samt vid biblioteket, kaféerna, skolorna och konserthusen i staden. Projekten ELive Jazz Lounge, Trädgårdsjazz och Jazz för barn ordnades i samarbete med musikerna Martin Söderbacka och Eevalotta Matikainen.

Det aktiva jazzåret inleddes med ELive Jazz månadslånga pilotprojekt ELive Jazz Lounge, där en jazzklubb öppnades i maj mitt i Karleby centrum vid köpcentret Chydenia. ELive Jazz Lounge vars oförglömliga konserter, goda måltider och härliga atmosfär ledde lyssnarna kväll efter kväll intill sommarsäsongen och Trädgårdsjazzen, var på många sätt ett lyckat och minnesvärt projekt. Totalt ljöd 12 konserter i en mysig miljö. Det var unika föreställningar med stark förknippning till Karlebytrakten och Jani Kettunen köksmästare vid Kruununvoudintalo by Gastro Kettu stod för serveringen vid ELive Jazz Lounge. Kettunen bjöd bl.a. på små godbitar som smälter i munnen och välsmakande alkoholfria mocktails.

Efter att ELive Jazz Lounge avslutats för denna säsong fortsatte Trädgårdsjazzen varannan onsdag i juni och juli samt varje vecka i augusti. Jazzkonserterna tog plats på onsdagar klockan 18 – en serie som förde sammanlagt 9 konserter till historiska Kronofogdegårdens trädgård. På Trädgårdsjazzen njöt man av det lugna tempot, den goda stämningen och den goda maten medan man lyssnade på svängig jazzmusik. Sommaren 2022 genomfördes även evenemangsveckan Kokkola Sea Jazz, som förde ett intressant program till Karleby i slutet av juli från tisdag till lördag, 26-30 juli. Artisterna bestod av Sami Saari, Bianca Morales, Olli Soikkeli och Ostrobothnia Jazz Sextet. Läs mer om evenemangsveckan på festivalens egen flik, www.elivejazz.fi/sv/kokkola-sea-jazz/

ELive Jazz händelserika år fortsatte under hösten med fyra E-Klubi konserter och ELive Jazz Happening jazzfestivalen i oktober. Eventet ELive Jazz Happening 2022 arrangerades med flera samarbetsparter i slutet av oktober live på flera olika platser. Dessutom inkluderade programmet för ELive Jazz Happening en stream konsert. De nya konsertlokalerna var bland annat restaurangmiljön i den gamla häststallsbyggnaden Stallgården i Kroboby, som har renoverats på ett fantastiskt sätt. Kokkolan Työväentalo var också en ny lokal och samarbetspart för år 2022. På ELive Jazz Happenings hörde vi bl.a. sångaren/pianist Mikael Svarvar, gitarristen Niklas Winter och sångerskan Sonja Biskop som tolkade visor och jazzstandards. Evenemangets afterparty bestod av en fyrarätters vegansk middag på Veg & Jazz Dinner som ordnades därpå följande veckolslut.

Hösten 2022 genomfördes också skolkonsertturnén ”Jazz för barn”, där Söderbacka-Matikainen Duo besökte åtta skolor i Karlebynejden. Jazz för barn konserterna introducerar jazzmusiken för barn i en lättförståelig interaktiv konserthelhet. Konserterna tar hänsyn till lyssnarna och inkluderar dem, vilket öppnar barnen för glädjen att improvisera och hitta på i stunden och utveckla deras kreativitet och musiksinne.

Under 2022 var ELive Jazz ry med och anordnade totalt 42 konserter i Karlebyregionen! Styrelsen för ELive Jazz vill tacka alla lyssnare, finansiärer, partners och artister för ett framgångsrikt år!

Vi önskar alla ett riktigt gott år 2023! Vi ses igen i jazzens tecken!

Dela